Donald Richie Memoriile razboinicului Kumagai

26.99 lei

Descriere produs

Sumar:

Kumagai Naozane este o figura legendara a cronicilor nipone", un razboinic faimos din clanul Taira – una dintre fortele politice care au dominat Japonia de-a lungul perioadei Heian (794–1185).

Fapta sa de vitejie cea mai cunoscuta este decapitarea tanarului Atsumori: Kumagai", un luptator inversunat si cinic aflat in slujba imparatului", e atat de tulburat de frumusetea nobilului sau adversar", incat", pentru o clipa", pregeta sa-i ia capul. Instinctul de razboinic este insa mai puternic. Cuprins de remuscari", batranul samurai imbraca rasa unei secte buddhiste si se retrage pentru a medita.

Avem in fata ochilor", astfel", doua fete ale trecutului: faptul istoric", trait si povestit de insusi Kumagai", si transfigurarea acestuia prin fictiune", in cantecele calugarilor mai tineri pe care ii auzim dand nastere unei legende ce dainuie si astazi.

Pentru a reusi acest contrapunct intre adevar si poveste", autorul", un rafinat cunoscator al culturii nipone", recreeaza lumea Japoniei feudale cu grija pentru detaliul caligrafiat din varful pensulei si pentru acuratetea istorica", in traditia marilor naratiuni ale genului.

Astfel", prin vocea batranului Kumagai", patrundem in intimitatea unei epoci cu totul straine de mentalul omului occidental modern", intr-o reconstituire deopotriva realista si poetica", la granita dintre fictiune si document.

 

DONALD RICHIE", scriitor si regizor american (nascut in 1924", la Lima", Ohio)", locuieste la Tokyo din 1947; si-a dedicat intreaga viata studiului culturii japoneze", cu precadere cinematografiei.

Este recunoscut ca un subtil si lucid mediator intre cultura nipona si cea occidentala", atat de diferite.

Printre scrierile sale se numara: Public People", Private People (1997)", The Inland Sea (2002)", Japanese Literature Reviewed (2003)", A Hundred Years of Japanese Film: A Concise History", with a Selective Guide to DVDs and Videos (2005)", Japanese Portraits: Pictures of Different People (2006)", A Tractate on Japanese Aesthetics (2007).

Memoriile razboinicului Kumagai (Memoirs of the Warrior Kumagai", 1999) a insumat un efort de documentare si redactare de peste zece ani si l-a consacrat pe Donald Richie ca autor de fictiune.

^^ISBN: 978-973-50-2352-2^^Nr. pagini: 272

Copyright price.ro 2001-2020
Politica de confidentialitate